Galloway

De Galloway is een hoornloos runderras afkomstig uit de streek Galloway in het zuid-westen van Schotland. Sinds de jaren ’90 zijn Galloways te vinden in verschillende Nederlandse natuurgebieden. Over het algemeen is de Galloway zwart van kleur, maar ook blonde dieren komen voor.

De dikke gekrulde vacht is ideaal om de dieren warm en droog te houden. Het heuvellandschap uit Schotland waar ze oorspronkelijk vandaan komen is erg nat en de dieren zijn dan ook goed aangepast om regenwater via hun vacht af te voeren. De Galloways uit Schotland worden in minder productieve landschappen extensief gehouden voor vleesproductie. Mede daardoor is de Galloway nog uitermate zelfredzaam en bijvoorbeeld goed in staat om zelfstandig af te kalveren. Het waren deze eigenschappen, samen met hun gemoedelijke karakter, die ervoor zorgden dat het dier in de jaren ’90 naar Nederland werd gehaald voor het begrazen van natuurterreinen.

Galloways met kalf in Jonksmanshof

Inmiddels heeft de Galloway al meer dan 25 jaar de-domesticatie achter de rug in de Nederlandse natuur. Ongewenste eigenschappen als vroegrijpheid komen nauwelijks meer voor. Het feit dat de Galloway geen hoorns heeft, is zowel een voordeel als een nadeel. Door het ontbreken van de hoorns, doet de Galloway vriendelijker aan. Voor de begrazing is dit echter een gemis. Runderen met hoorns, gebruiken deze om takken naar beneden te halen. Opvallend is dat Gallowaystieren in staat zijn imposante stierenkuilen te maken, die ze soms tot meer dan een meter diep uitgraven.