Eiland van Brienenoord

Midden in Rotterdam pal onder de van Brienenoordbrug ligt natuurgebied het Eiland van Brienenoord. Het Eiland van Brienenoord is een natuurgebied van ongeveer 17 hectare groot. Er valt hier van alles te ontdekken: je vindt hier een bos, afgewisseld met grasvlakten, open water en poelen. Het mooiste stukje ligt pal onder de brug, hier ligt een getijdengeul waarbij eb en vloed dagelijks het water door zandplaten in- en uitstroomt.

Het bos op het eiland bestaat voor een groot deel uit fruitboomsoorten zoals pruim en kers, maar ook soorten als esdoorn, meidoorn en grote populieren. De ondergroei bestaat vooral uit brandnetel en wat jonge bomen. Op de meer open delen van het eiland vind je veel bramen en staan er tal van kruiden tussen het gras.

Moeras eiland van Brienenoord

Om voor meer structuur te zorgen en de begroeiing in toom te houden leeft er een kudde Schotse Hooglanders op het eiland. Ze eten veel brandnetels, bramen, boomblaadjes en twijgen en maken een netwerk van kleine, spannende paadjes in het bos. ’s Winters staat hier te weinig voedsel voor de runderen waardoor de dieren van nature weg zouden trekken. Omdat dit niet meer kan, helpen we een handje en vervoeren we de dieren met een trailer naar een ander natuurgebied. Dit is meestal in de maanden van januari tot en met april. Alleen bij hele strenge winters kan het zo zijn dat we de dieren eerder weg moeten halen, maar dit is de laatste jaren niet nodig gebleken.

Struin vrij rond en ontdek wat er allemaal te beleven valt op het eiland. Honden zijn toegestaan, mits aan de lijn. In ongeveer driekwartier loopt u het eiland rond.

Opdrachtgever
Zuid-Hollands Landschap
Contactpersoon
Dieren in dit gebied
Oppervlakte
17 hectare