Grote grazers excursie in het Munnikenland

24.03.2018

Ontdek de kuddes langs de rivier

Op zaterdag 24 maart organiseert Staatsbosbeheer samen met kuddebeheerder FREE Nature een excursie speciaal gericht op de grote grazers in het Munnikenland. Een struintocht voor iedereen die meer wil weten over het leven van de runderen en paarden in de vrije natuur.

Afgelopen winter hebben de grote grazers in het Munnikenland zich goed staande weten te houden. Twee perioden met bijzondere natuur- en weersomstandigheden volgden elkaar op. De dieren moesten tijdelijk verhuizen naar de Wakkere Dijk, omdat het Munnikenland onder water stond. Na drie weken op een relatief klein oppervlak te hebben gestaan, konden ze hun vertrouwde leefgebied weer in. En toen kwam de ijzige kou. FREE Nature, de eigenaar van de dieren, heeft gezorgd voor voldoende voedsel. Nu de lente zich voorzichtig aankondigt, gaan de dieren weer zelf op zoek naar eten. Want daar zijn ze goed in: zoveel mogelijk zelfstandig overleven.

In de speciale excursie op 24 maart vertellen de boswachter en kuddebeheerder waarom juist déze runderen en paarden leven in het Munnikenland en hoe de grazers zich staande houden. Het is prachtig om uitleg te krijgen bij het gedrag dat de dieren laten zien. Uniek aan het Munnikenland is dat iedereen die naar Slot Loevestein gaat, in contact kan komen met de dieren: Er staan namelijk geen hekken langs de weg. Wie wil weten hoe je het beste reageert als de paarden of runderen op de weg staan, gaat mee op excursie.

Informatie

De excursie op 24 maart begint om 14.00 uur en duurt  2 uur. Trek beschermende kleding aan die vies mag worden en vergeet ook de laarzen en verrekijker niet. Honden mogen mee, maar alleen als ze zijn aangelijnd en goed luisteren. De excursie start bij Slot Loevestein (in de vesting, houd rekening met een korte wandeling vanaf de parkeerplaats) en is gratis.

 Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie kunt u een mailtje sturen naar Jeff Korsmit j.korsmit@staatsbosbeheer.nl of kijk op www.staatsbosbeheer.nl/expeditieloevestein

Datum
Tijd
14:00
 - 
16:00
Contactpersoon
Contact
j.korsmit@staatsbosbeheer.nl
Adres

Loevestein 1
5307TG Poederoijen
Nederland